Πορεία – 12η μέρα – Κύπρος

Η επιστροφή μας στην Κύπρο σήμανε και την έναρξη του τελευταίου σκέλους της Πορείας Ελευθερίας, καθώς το τέρμα της ήταν η Λευκωσία, εκεί που τελειώνει το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, αφού για να κινηθούμε στο ίδιο μας το νησί απαιτούνται ταξιδιωτικά έγγραφα. Το πρωί έγινε παραλαβή των μοτοσικλετών από το λιμάνι Λεμεσού και η Πορεία Ελευθερίας ξεκίνησε για τον τελικό της προορισμό. Σημειώνεται ότι στο λιμάνι μάς υποδέχθηκαν η μητέρα και η σύζυγος του Τάσου Ισαάκ, οι οποίες ακολούθησαν την Πορεία μέχρι το πέρας αυτής. Καθ’ οδόν για Λευκωσία έγινε στάση στη Ναυτική Βάση «Αντγος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, όπου έγινε κατάθεση στεφάνου από την Αναστασία Ισαάκ. Επόμενος προορισμός ήταν ο Τύμβος Μακεδονίτισσας, για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους έπεσαν για την ελευθερία της πατρίδας. Αργότερα, μεταβήκαμε στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου κλείνοντάς το συμβολικά, ούτως ώστε να υπενθυμίσουμε ότι στην Κύπρο υπάρχει τουρκική κατοχή και ότι οι βασικές μας ελευθερίες καταπατούνται.

Κατόπιν τούτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε τους μοτοσικλετιστές στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρευρέθηκε και ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού, Σπύρος. Η Αναστασία έθεσε στον Πρόεδρο το ξεκάθαρο και βασανιστικό ερώτημα: «πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης εναντίον των δολοφόνων του πατέρα μου και του Σολωμού»; Ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό, ενώ αρνήθηκε να καταθέσει ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης κατά τις τρέχουσες συνομιλίες την παράδοση των δολοφόνων στις αρχές της Δημοκρατίας. Τονίζεται ότι ο δολοφόνος του Σολωμού, Kenan Akin, ο οποίος καταζητείται από την Interpol, πρόκειται να υποβάλει υποψηφιότητα για τις προσεχείς «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα. Όταν υποδείχθηκε στον Πρόεδρο από μοτοσικλετιστές ότι όλοι φέρουν σκισμένα τζιν όπως τρύπια είναι και η δικαιοσύνη σε σχέση με τις υποθέσεις Ισαάκ-Σολωμού και Μαρί, ο Πρόεδρος και πάλι ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό. Οι τοποθετήσεις του Προέδρου στα εύλογα ερωτήματα των μοτοσικλετιστών προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση και επιβεβαίωσαν ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να φέρουν το βάρος της ευθύνης για τη δικαίωση των αγώνων του κυπριακού Ελληνισμού. Αντιθέτως, απλοί άνθρωποι πάνω σε μηχανές μπόρεσαν να ενώσουν την κοινωνία κάτω από έναν κοινό σκοπό: τον αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια, αλλά και για διατήρηση της μνήμης των Ισαάκ-Σολωμού.

Η Πορεία Ελευθερίας ολοκληρώθηκε με συμβολικό κλείσιμο του οδοφράγματος της οδού Λήδρας. Ωστόσο, η προσπάθειά μας δεν τελειώνει εδώ, καθώς το Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016, θα διεξαχθεί η μεγάλη πορεία με μοτοσικλέτες από όλες τις πόλεις της Κύπρου με κατεύθυνση το Παραλίμνι, όπου θα διεξαχθεί τρισάγιο στα μνήματα των ηρωομαρτύρων Ισαάκ-Σολωμού και εκδήλωση στο στάδιο «Τάσος Μάρκου». Ας μαζευτούμε από όλη την Κύπρο στο Παραλίμνι για να τιμήσουμε τη μνήμη των ηρώων μας όπως τους αρμόζει. Καλή Λευτεριά!

Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού
Λεμεσός – Μαρί – Λευκωσία, 27 Ιουλίου 2016