Οι Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού δολοφονήθηκαν από Τούρκους και Τουρκοκύπριους στρατιωτικούς, αστυνομικούς και παραστρατιωτικές ομάδες των Γκρίζων Λύκων.
Ο Τάσος Ισαάκ δολοφονήθηκε στις 11 Αυγούστου 1996, κατά τη διάρκεια της Πορείας των Μοτοσικλετιστών που διοργανώθηκε από την Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών. Ο Τάσος Ισαάκ, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που προκλήθηκαν από τον τουρκικό όχλο, στο οδόφραγμα της Δερύνειας, εγκλωβίστηκε σε συρματοπλέγματα, στην προσπάθεια του να σώσει άλλο διαδηλωτή, που δεχόταν το λυντσάρισμα Τούρκων και Τουρκοκυπρίων. Αυτοί, οι στυγνοί δολοφόνοι έστρεψαν το άνανδρο μένος τους πάνω του. Μετά από ανελέητα κτυπήματα με τσεκούρια, μαχαίρια, ρόπαλα ήρθε και το θανατηφόρο τελειωτικό κτύπημα με πέτρα που κονιορτοποίησε το κεφάλι του Ισαάκ.
Ο Σολομός Σολωμού εκτελέστηκε στις 14 Αυγούστου 1996, στο οδόφραγμα Δερύνειας, στην προσπάθεια του να κατεβάσει τη σημαία της κατοχής από το κατοχικό φυλάκιο. Μετά τη κηδεία του Ισαάκ, το οδόφραγμα της Δερύνειας ήταν και πάλι το πεδίο της αντιπαράθεσης των εραστών της ελευθερίας και των άνομων καταπατητών της πατρίδας. Η ελληνική καταγωγή του Σολωμού, το μήνυμα της θυσίας του ξαδέλφου του, δεν του επιτρέπουν να ανεχθεί τον εξευτελισμό, του δείχνουν το δρόμο της τιμής. Το κατοχικό σύμβολο που μολύνει τον Πενταδάκτυλο, που στέκεται εμπόδιο στην ελευθερία της πατρώας γης: η τουρκική σημαία πρέπει να καταπατηθεί. Ο Έλληνας μάγκας, προσπερνά όλους όσους τον εμποδίζουν, αρνείται να δεχτεί τις προτροπές όλων των φρονίμων που του λένε να υποχωρήσει και προχωρά μόνος, στο δρόμο της τιμής. Αναρριχάται στον ιστό της κατοχής και περνά στο πάνθεο των ηρώων της Κύπρου μας. Οι άνανδροι δολοφόνοι, ανίκανοι να αντιμετωπίσουν το θάρρος του άοπλου Σολωμού, τον πυροβολούν.
Οι δολοφονίες των Τάσου και Σολομού, ήρθαν να ταρακουνήσουν την κατεχόμενη Κύπρο της ευμάρειας και της καλοπέρασης. Εδώ συγκρούονται οι δύο όψεις της κυπριακής κοινωνίας. Από την μια όσοι επαναπαύονται στον υλικό πλούτο στην καλοπέραση και στο “δεν βαριέσαι”. Από την άλλη, όσοι διαπνέονται από τις αρχές και αξίες της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας μας. Ο Μελάς, ο Αυξεντίου, ο Τάσος Μάρκου, ο Παλληκαρίδης δεν είναι μόνοι.
Οι ήρωες, έδωσαν αυτό που θεωρείται ως υπέρτατο αγαθό στον πολιτισμένο κόσμο: την ανθρώπινη ζωή, για να πετύχουν τους στόχους της. Ο πιο ευγενικός σκοπός της ζωής είναι η Ελευθερία. Ελευθερία στην Κύπρο, σημαίνει εκδίωξη των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων που μας κρατούν μακριά από την κατεχόμενη γη μας. Σημαίνει κόπους, αγώνες, θυσίες. Σημαίνει Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού. Σημαίνει ότι δεν υποχωρούμε και δεν ζητούμε τίποτα λιγότερο από την ελευθερία μας.
Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού