Πορεία Μνήμης 2019

ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ – ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΟΥΛΑΜΕ

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Ήταν Αύγουστος του 1996 όταν ο κυπριακός Ελληνισμός αποφάσισε να εκπυρσοκροτήσει τη χειροβομβίδα της αξιοπρέπειας και να κινήσει για τα μονοπάτια που παν στη λευτεριά. Ήταν τότε, αισίως 23 χρόνια πριν, όταν ο Τάσος και ο Σολωμός, δύο παιδιά από τα σπλάχνα της Αμμοχώστου, έφθαναν από πολύ μακριά και υπέγραφαν την αντίσταση. Ήταν τότε, που η Κύπρος δεχόταν στα χώματά της άλλους δυο ήρωες, αντάξιους της χιλιόχρονης ιστορίας της, υπόλογους μόνο στην ίδια την Πατρίδα.

Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού επιμένει να προφυλάσσει την ιστορία αυτού του τόπου. Με χρέος απέναντι στους μάγκες, Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού, προτάσσει την αξιοπρέπεια και στέκεται καλά αντίκρυ από την κατεχόμενη Αμμόχωστο και με τον νου στη Μόρφου, στην Κερύνεια, στην Καρπασία, στη Μεσαριά. Ταυτόχρονα, οι μοτοσικλετιστές δεν ξεχνούν και επιμένουν ότι οι δολοφονίες του Τάσου στις 11 Αυγούστου και του Σολή τρεις μέρες μετά, έμειναν ατιμώρητες. Η κυπριακή πολιτεία αγνόησε παντελώς το αίτημα του κυπριακού Ελληνισμού για δικαιοσύνη και λησμόνησε επιδεικτικά και εκκωφαντικά τη θυσία.

Σαν ανυπόφορο «επιστέγασμα», ήρθε η τουριστικοποίηση του χώρου της θυσίας, προς υπηρεσία πάντα του εξωραϊσμού της κατοχής. Εκεί, η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού θα ανταμώσει ξανά φέτος με όλα εκείνα που νοηματοδοτούν την πατρίδα και την ιστορία μας: Όπως το στοιχειοθετούσε η μαγκιά του αντάρτη Τάσου όταν έπεφτε συνειδητά στα συρματοπλέγματα της τουρκικής κατοχής. Όπως το σχηματοποιούσε η ματιά του Σολωμού όταν ανέβαινε στον ιστό της ντροπής και ανέβαζε μαζί του 3.000 χρόνια ελληνικής ιστορίας.

Οι μοτοσικλετιστές θα συγκεντρωθούν ξανά σε όλες τις πόλεις και θα ανταμώσουν το Σάββατο 10 Αυγούστου στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας. Θα συμμετάσχουν σε ένα συναπάντημα με τις οικογένειες και κάθε πολίτη επιθυμεί να αισθανθεί το δράμα αυτού του τόπου, να αισθανθεί τα γεγονότα εκείνου του Αυγούστου, σε μια εκδήλωση μνήμης που αρμόζει στους δύο λεβέντες της γης της Αμμοχώστου. Με γνώμονα πάντα την ιστορική συνέχεια, την ταυτότητα και τη συνείδηση αυτού του λαού και υπόλογοι στους ήρωες, στους άγιους, στις μανάδες, στους πατεράδες, στις γιαγιάδες και στους παππούδες μας, θα σταθούμε στη γη που μας γέννησε. Και προτάσσοντες τη μνήμη έναντι της λήθης, θα αναλάβουμε εκ νέου την ευθύνη για έναν όμορφο, αντικατοχικό και, πρωτίστως, εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, μήπως και φθάσουμε τον πήχη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Οι μοτοσικλετιστές θα διανυκτερεύσουν στο οδόφραγμα της Δερύνειας, απέναντι από τη σκοτεινή και ταυτόχρονα ολόφωτη Αμμόχωστο, βαδίζοντες πάντα στον ίσιο δρόμο που μας πάει σε Μόρφου και Κερύνεια. Την Κυριακή 11 Αυγούστου θα προσκυνήσουν ξανά τα μνήματα των δύο παλληκαριών και θα υποσχεθούν ότι τα οδοφράγματα θα γκρεμιστούν και οι τουρκικές σημαίες θα πέσουν. Και τότε η σελήνη θα ανατέλλει…

Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού σας καλεί να κρατήσετε αναμμένη τη φλόγα της αξιοπρέπειας: ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ – ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΟΥΛΑΜΕ.

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ – ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

-ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Δυτική κερκίδα ΓΣΠ – ΩΡΑ : 17:30
-ΛΕΜΕΣΟΣ – Χώρος στάθμευσης βιομηχανικής περιοχής αγ. Αθανασίου – ΩΡΑ : 17:30
-ΛΑΡΝΑΚΑ – Κυκλικός κόμβος Ριζοελιας (παρά την έξοδο Αβδελερού) – ΩΡΑ : 18:00
-ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ – Κυκλικός κόμβος Αγ. Νάπας – ΩΡΑ : 18:30
-ΠΑΦΟΣ – Χώρος Στάθμευσης Παφιακού Σταδίου – ΩΡΑ : 16:15

Facebook event