Πορεία 2009

Η πρώτη μεγάλη προσπάθεια για την διενέργεια της Πορείας Μνήμης Ισαάκ Σολωμού, έγινε το 2009. Η προσπάθεια ήταν έντονη για να πετύχουμε το στόχο μας, λόγω της απειρίας και των αμέτρητων ερωτημάτων που έπρεπε να απαντήσουμε.

Ο Στόχος γνωστός: «Να τιμήσουμε τη Μνήμη των δύο ηρώων μας, μέσα από μια πορεία μοτοσυκλεττιστών από όλες τις πόλεις, με ασφάλεια, ηρεμία, αποφεύγοντας οποιαδήποτε εμπλοκή με πολιτικά κόμματα».

Οι αποφάσεις λήφθηκαν και η υλοποίηση ήταν άμεση και όπου χρειάστηκε δυναμική:

  • Ανάπτυξη συνεργασίας με την Αστυνομία, η οποία κάθε χρόνο στέκεται αρωγός σε κάθε μας προσπάθεια. Η συνεργασία μας στηρίζεται στη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που επιδεικνύουμε κάθε χρόνο, καθώς επίσης και στην ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων από τις δύο πλευρές.
  • Ανάπτυξη ακομμάτιστου χαρακτήρα και αποφυγή κάθε επαφής με ΌΛΑ τα πολιτικά κόμματα. Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ Σολωμού είναι αυτόνομη και ακομμάτιστη, και θα διατηρηθεί έτσι.
  • Επιβολή ομοιομορφίας σε όλους τους συμμετέχοντες. Οι μοτοσυκλεττιστές που θα συμμετείχαν στην πορεία έφεραν μαύρες ή άσπρες φανέλες, με στόχο την ομοιομορφία. Η ομοιομορφία θεωρείται απαραίτητη, για να μπορούμε να απομονώνουμε όσους θέλουν να παρεισφρήσουν στην πορεία και να προκαλέσουν οποιαδήποτε ανησυχία, υποσκάπτοντας με αυτό τον τρόπο τη σοβαρότητα της προσπάθειας μας.
  • Επιβολή των κανόνων οδικής κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της κίνησης καθιστώντας υποχρεωτική την τήρηση του ορίου ταχύτητας που καθορίζεται από τους διοργανωτές. Αυτονόητο θεωρήθηκε και το κράνος.
  • Δημιουργία προφίλ σε ιστοσελίδες στο διαδύκτιο, διενέργεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, στην οποία επικοινωνήσαμε την ταυτότητα της Πρωτοβουλίας, τους χώρους και ώρες συγκέντρωσης, τη διαδρομή και τους κανόνες που θα ακολουθούσαμε.
  • Το 2008, η Πορεία ξεκίνησε από τη Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και την Αγία Νάπα.
  • Η διαδρομή ήταν η εξής: Συγκέντρωση από όλες τις πόλεις στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς, διέλευση και στάση στο κοιμητήριο Παραλιμνίου και τερματισμός στη Λάρνακα. Ο λόγος που επιλέχθηκε η Λάρνακα σαν σημείο τερματισμού, ήταν η προσπάθεια για την αποφυγή οποιονδήποτε επαφής μεταξύ των μοτοσυκλεττιστών και των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στα οδοφράγματα.
  • Οι κριτικές για την απόφαση μας αυτή ήταν πολλές, η ανάγκη όμως για τη διενέργεια μιας δυναμικής εκδήλωσης (που προκύπτει κυρίως λόγω της χρήσης της μοτοσυκλέττας σαν κύριο μέσο αντίδρασης) σε ομαλά πλαίσια μεγαλύτερη.

Η Υπόσχεση δεδομένη: Ραντεβού και του χρόνου.