Πορεία 2012

Η μαζικότητα της εκδήλωσης του 2011 και η υποδειγματική σοβαρότητα που επιδείχθηκε κατά την κίνηση από το Οδόφραγμα Δερύνειας μας οδήγησε στη λήψη της απόφασης για επέκταση των δραστηριοτήτων μας τόσο χρονικά όσο και γεωγραφικά.

«Οδοιπορικό Μνήμης»

Οι απαιτήσεις για επέκταση των δραστηριοτήτων μας και η μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για το Μνημόσυνο των Ισαάκ Σολωμού, οδήγησαν στη λήψη της απόφασης για διενέργεια παγκύπριας αντικατοχικής διήμερης πορείας κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης, που θα ξεκινούσε από το Μνημείο του Αρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α. Γεώργιου Γρίβα «Διγενή» στην Πάφο και θα τερμάτιζε στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Η φιλοξενία και τα αισθήματα που δεχθήκαμε από όλο τον κόσμο ήταν ιδιαίτερα έντονα και ενθαρρυντικά. Ιδιαίτερη μνεία στο χωριό Μάμμαρι που μας φιλοξένησε στο χώρο του Κατηχητικού Σχολείου και στον Μητροπολίτη Κερύνειας που ευλόγησε την προσπάθεια μας.

Ιδιαίτερη συγκίνηση όταν η πορεία καταχειροκροτείται από όπου περνά και ο κόσμος με κάθε τρόπο δείχνει τη συμπαράσταση του· μια γλάστρα βασιλικός, για να μεταφερθεί από εμάς στον τάφο των δύο ηρώων στο Παραλίμνι, μια μητέρα που υποδεικνύει στο παιδί της ότι ο μόνος λόγος που θα δεχόταν το παιδί της να έχει μοτοσυκλέττα είναι να συμμετέχει σε αυτή την πορεία…

Κλείσιμο Οδοφραγμάτων

Κατά την κίνηση στο «Οδοιπορικό Μνήμης» η πορεία διήλθε από τα οδοφράγματα Λιμνίτη, Αστρομερίτη, Αγίου Δομετίου, Λήδρα Πάλας και οδού Λήδρας όπου προχώρησε σε συμβολικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Οι λόγοι που μας οδήγησαν στο συμβολικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων εμπίπτουν στη σφαίρα του αυτονόητου:

  1. Τα οδοφράγματα είναι τα σημεία όπου οι τουρκικές λόγχες απαγορεύουν την ελεύθερη διακίνηση σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, αποτελούν σύμβολο καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  2. Μέσα από την ύπαρξη των οδοφραγμάτων και τους συνεχείς ελέγχους διέλευσης σε αυτά, ριζώνει στη συνείδηση (ειδικά των Ελλήνων της Κύπρου), η λογική της κατοχής και απώλειας της κυριαρχίας στα εδάφη της κατεχόμενης Κύπρου.
  3. Επιδεικνύοντας οποιαδήποτε πολιτική ταυτότητα, διαβατήριο ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο ταυτοποίησης στοιχείων, προς τις κατοχικές αρχές, γίνεται έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, ως κρατική οντότητα. Για να μην ξεχνιόμαστε: Το ψευδοκράτος τους, είναι η μισή μας πατρίδα…
  4. Η Πορεία από όλες τις πόλεις διοργανώθηκε κανονικά την ημέρα του Μνημοσύνου των Ισαάκ – Σολωμού. Μέσω του οδοφράγματος Δερύνειας, κατευθυνθήκαμε στο κοιμητήριο Παραλιμνίου όπου παρευρεθήκαμε στο τρισάγιο.

Η Υπόσχεση δεδομένη: Ραντεβού και του χρόνου.