Πορεία  2018 – 1η μέρα

 «Για να γίνει η μνήμη γρανάζι στον αγώνα εναντίον της τουρκικής κατοχής».

Το αντικατοχικό οδοιπορικό των μοτοσικλετιστών γεννά τη μνήμη και την αντίσταση

Με τον νου στη Δερύνεια και την ψυχή ανοικτή ξεκίνησε την Παρασκευή, 3 Αυγούστου το οδοιπορικό μνήμης και αντίστασης της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού».

Ξεκινώντας από το «Μνημείο μνήμης και τιμής» στον Άγιο Γεώργιο στη Χλώρακα, οι μοτοσικλετιστές γέμισαν τις αποσκευές τους με τη ζώσα ιστορία αυτού του τόπου. Με τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν» έθεσαν τον στόχο και ξεκίνησαν να ανηφορίζουν προς τη λευτεριά.

Λίγο μετά, έβαλαν τον σταυρό τους και προσκύνησαν στον Άγιο Ραφαήλ στον Παχύαμμο, σε μια εκκλησιά που θυμίζει τις ηρωικές στιγμές του 1964 και περιμένει καρτερικά τον απεγκλωβισμό της περιοχής από τους Τούρκους κατακτητές. Η κατάθεση στεφάνου στον Λωρόβουνο ήρθε να πλαισιώσει τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη. Οι μοτοσικλετιστές δεν ξεχνούν τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία. Δεν ξεχνούν την αντίσταση των Καταδρομέων και την απελευθέρωση του υψώματος «Λωρόβουνος».

Κατόπιν, οι μοτοσικλετιστές, με τη σκέψη σ’ εκείνο τον Αύγουστο του ’96 που έδωσε στην Κύπρο δύο ακόμα ήρωες, έκλεισαν συμβολικά το κατοχικό οδόφραγμα του Λιμνίτη. Από εκεί, κάθε Αύγουστο, με τη βοήθεια των αρχών, περνούν δεκάδες λεωφορεία Τούρκων και Τουρκοκυπρίων για να «τιμήσουν» τις ναπάλμ του 1964. Από το 2010, το κατοχικό οδόφραγμα της περιοχής, υπενθυμίζει ότι η διέλευση είναι προσωρινή. Ότι η «ελεύθερη διέλευση» είναι επίπλαστη και τελειώνει στα πρώτα τουρκικά φυλάκια μακριά και κοντά στον Αστρομερίτη.

Εκεί πορεύθηκε στη συνέχεια η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού». Οι μοτοσικλετιστές, με την οσμή της Μόρφου, της Ζώδιας, της Κατωκοπιάς και των άλλων κατεχόμενων χωριών, έκλεισαν συμβολικά το κατοχικό οδόφραγμα. Υπό το άγρυπνο βλέμμα του κατοχικού στρατού και των ειρηνευτικών δυνάμεων, τραγούδησαν στίχους λευτεριάς και αντίστασης στη βαρβαρότητα. Έδωσαν υπόσχεση αγώνα εναντίον της κατοχής, κατά πως δίδαξε ο Τάσος και ο Σολωμός στις 11 και 14 Αυγούστου 1996. Κατά πως δίδαξαν οι μακεδονομάχοι, οι εθελοντές των Βαλκανικών και των Παγκοσμίων Πολέμων, οι αντάρτες της ΕΟΚΑ και οι ήρωες του 1974.

Οι μοτοσικλετιστές θα διανυκτερεύσουν στην κοινότητα Μάμμαρι, όπου μετά από τρισάγιο στους ανδριάντες των πεσόντων της τουρκικής εισβολής θα παρακαθίσουν σε εκδήλωση εις μνήμην του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού.

Το Σάββατο, 4 Αυγούστου, η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» θα συνεχίσει το οδοιπορικό που θα καταλήξει στον χώρο της θυσίας των δύο ηρώων. Με κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, μπροστά στο ομοίωμα του ηρωικού Νοράτλας, και στα αιώνια Φυλακισμένα Μνήματα θα δώσουν όρκο αναγέννησης. Με το συμβολικό κλείσιμο των κατοχικών οδοφραγμάτων, Αγίου Δομετίου, Λήδρα Πάλλας και Λήδρας θα υπογράψουν την αλήθεια και θα καταδείξουν την αδικία και το έγκλημα που συντελείται εις βάρος της Κύπρου.

Την Κυριακή, 5 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη Πορεία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού. Χιλιάδες μοτοσικλετιστές θα τιμήσουν τον Τάσο και τον Σολωμό, πρώτα στο τρισάγιο στους τάφους των δύο ηρώων και έπειτα στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας. «Για να γίνει η μνήμη γρανάζι στον αγώνα εναντίον της τουρκικής κατοχής».