Πάνω στον ρότσον τους

Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού τίμησε και φέτος τη μνήμη των ολοζώντανων λεβεντών του Παραλιμνίου. 23 χρόνια μετά τις άγριες δολοφονίες της 11ης και της 14ης Αυγούστου 1996, οι μοτοσικλετιστές επαναβεβαίωσαν ότι η μνήμη γεννά ελπίδα. Ότι δεν θα ησυχάσουν αν δεν επικρατήσει η δικαιοσύνη, αν δεν προφυλαχθεί η αξιοπρέπεια, αν δεν αναπαυθούν οι ψυχές του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού.

Η μεγάλη πορεία της 9ης Αυγούστου, που ξεκίνησε από τη Χλώρακα της Πάφου, κατέστησε σαφές ότι τα σύνορά μας δεν είναι στον Λιμνίτη, στον Αστρομερίτη, στον Άγιο Δομέτιο, στο Λήδρα Πάλας και στην οδό Λήδρας, μα στη Μόρφου, στην Κερύνεια, στην Καρπασία και στην Αμμόχωστο. Οι μοτοσικλετιστές, με το χέρι στο τιμόνι, τον νου και την καρδιά στην κατεχόμενη γη έδωσαν την υπόσχεση με τον βρυχηθμό των αλόγων τους ότι ο αγώνας είναι διαρκής και ακατάπαυστος.

Στις 10 Αυγούστου, το ματωμένο οδόφραγμα της Δερύνειας φωτίστηκε. Σαν να περίμενε όσους θυμούνται ακόμα να καθορίσουν την ημερήσια διάταξη. Η Αναστασία Ισαάκ, μπροστά από τη γιαγιά της Τασούλα Ισαάκ και τον πατέρα όλων μας, Σπύρο Σολωμού, έβαλε το στίγμα της στο συναπάντημα της μνήμης. Σαν να μιλούσε εκείνο τον Αύγουστο, απαίτησε ξανά τη δικαιοσύνη και αγκάλιασε τον ήρωα πατέρα της και τον Σολάκη. «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι», οι μοτοσικλετιστές απέτισαν φόρο τιμής στους μάγκες της Αμμοχώστου. Κι η μοτοσικλέτα του Τάσου ήρθε από πολύ μακριά, να φέρει το φοβερό μήνυμα όσων έπεσαν για τη λευτεριά αυτού του τόπου.

Εκεί, που εδραιώνεται η βαρβαρότητα και εξωραΐζεται με ένα ακόμα τουριστικό τσεκ-πόιντ, δεν χωρούσε ένα μνημείο για τον Τάσο, τον Σολωμό και τα χωριά που ποδοπατά ακόμα η τουρκική αρβύλα. Με καρδιά βαριά μα και περηφάνεια, το μνημείο μετακινήθηκε από τους μοτοσικλετιστές. Το χώμα, όμως, έμεινε. Η μνήμη επικράτησε της λήθης. Στο ιερό κοιμητήριο του Παραλιμνίου, «που πάππον ως αγγόνιν», αναγεννήθηκε η ελπίδα. Οι μοτοσικλέτες υπέγραψαν ξανά το «δεν ξεχνώ» και προσκύνησαν, υποσχόμενοι ότι θα δώσουν όλο τους το είναι για να αναπαυθούν οι ψυχές του Τάσου και του Σολωμού στο πληγωμένο από την «καλή θέληση» Βαρώσι, στην «ξεχασμένη» Κερύνεια, στη «μακρινή» Καρπασία, στη Μόρφου που καρτερεί.

*Το βίντεο που ακολουθεί περιέχει την ομιλία της Αναστασίας Ισαάκ στην εκδήλωση μνήμης στο οδόφραγμα της Δερύνειας, αποσπάσματα από το σημείο συγκέντρωσης των μοτοσικλετιστών στη Λευκωσία, την άφιξη της ολοζώντανης μοτοσικλέτας του Τάσου Ισαάκ, υπό τον ήχο του τραγουδιού «Διόδια» του Κύπριου στιχουργού Πόλυ Κυριάκου, καθώς και του τραγουδιού «Του Βαγορή» του Ανδρέα Παράσχου. Πλαισιώνει τη μορφή του Σπύρου Σολωμού, πατέρα του ήρωα Σολωμού Σολωμού, που δεσπόζει κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού

20 Αυγούστου 2019