Πορεία – Αντικατοχική εκδήλωση την 30 Ιουλίου 2016

Μετά από ένα οδοιπορικό διά μέσου έξι χωρών και τη διάνυση 3,500 χιλιομέτρων, έφθασε η ώρα να συνενωθούμε με μοτοσικλετιστές από όλες τις πόλεις της Κύπρου για τη μεγάλη ετήσια πορεία προς το Παραλίμνι και την αντικατοχική εκδήλωση. Η προσμονή ήταν μεγάλη κι αυτό καθρεφτιζόταν στα μάτια όσων συνέρρευσαν στα καθορισμένα σημεία εκκίνησης σε κάθε πόλη. Εκατοντάδες μηχανές ξεχύθηκαν στους δρόμους με προορισμό το κοιμητήριο Παραλιμνίου για να κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους σύγχρονους ηρωομάρτυρες, Ισαάκ και Σολωμού.

Μετά το τρισάγιο στα μνήματα των ηρώων ακολούθησε αντικατοχική εκδήλωση στο στάδιο που φέρει το όνομα ενός ακόμη μεγάλου ήρωα, του Τάσου Μάρκου. Σε μια λιτή και απέριττη εκδήλωση ταξιδέψαμε ξανά σε όλη την Ευρώπη μέσω οπτικοακουστικού υλικού από την Πορεία Ελευθερίας. Στη συνέχεια, το «χελιδονάκι», η Αναστασία Ισαάκ, μίλησε για πρώτη φορά δημόσια και μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις και τις εμπειρίες της από την παρουσία της στο οδοιπορικό μας. Ως ελάχιστο φόρο τιμής, η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού επέδωσε αργυρούς κλάδους ελαίας στην Τασία Ισαάκ, μητέρα του Τάσου, και Σπύρο Σολωμού, πατέρα του Σολάκη, ο οποίος μίλησε με αιχμηρή γλώσσα εναντίον της διάνοιξης του οδοφράγματος της Δερύνειας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα νομιμοποιήσει την παρουσία της τουρκικής σημαίας εκεί που δολοφονήθηκαν οι δύο ήρωες. Ακολούθως, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού αναφέρθηκε στην Πορεία Ελευθερίας και στην ανάγκη για ενίσχυση του αντικατοχικού αγώνα με στόχο την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Τέλος, όλοι σιγοτραγουδήσαμε μαζί με τους μουσικούς για τον Τάσο, τον Σολωμό και την κατεχόμενη Κύπρο μας.

Η φετινή προσπάθεια της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού ήταν μόνο το έναυσμα για μελλοντικές εκδηλώσεις που σκοπό θα έχουν τη διατήρηση της μνήμης των ηρώων μας και την αφύπνιση ξένων και ημετέρων για το Κυπριακό πρόβλημα. Ενόσω στην Κύπρο υπάρχει κατοχή, οι μοτοσικλετιστές θα αγωνίζονται για απελευθέρωση των εδαφών μας από τον τουρκικό στρατό και απαρέγκλιτη εφαρμογή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια του νησιού.

Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού
30 Ιουλίου 2016