Το βίντεο της 3ης μέρας

«Έργο τρομερό, στα όρη του Καυκάσου»

Σύνοψη της τρίτης μέρας του οδοιπορικού μνήμης και αξιοπρέπειας, Σάββατο 3 Ιουλίου 2021. Το οδοιπορικό, που πραγματοποιεί η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» άφησε τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία, για τη Θράκη και τον ακριτικό Ελληνισμό. Οι Καστανιές Έβρου θύμισαν στους μοτοσικλετιστές την Πράσινη Γραμμή, μα και τόνισαν τη σημασία της Ρωμιοσύνης, των βασικών της αρχών και αξιών, στο βορειοανατολικότερο άκρο του Ελληνισμού.

Στην προσφυγομάνα Ορεστιάδα και στην πόλη-κάστρο Διδυμότειχο, οι μοτοσικλετιστές βίωσαν από κοντά την περηφάνια των ακριτών. Ενώπιον του Κυρίλλου Στ’, που απαγχονίστηκε από τους Οθωμανούς το 1821, επανατοποθετήθηκε η «Εννάτη Ιουλίου» του Βασίλη Μιχαηλίδη και η Ρωμιοσύνη επικράτησε. Στο Κάστρο Καλέ, οι μοτοσικλετιστές περπάτησαν σε βυζαντινές γραμμές και κάρφωσαν το βλέμμα στον δύσκολο Έβρο που απλωνόταν από κάτω. Σε ευθεία γραμμή, η θύρα της Αγίας Σοφίας.

Από εκεί, οδηγήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη. Αντάμωσαν με τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών Αγριάνες και συμμετείχαν στη μυσταγωγία της οδού Τάσου Ισαάκ. Η μάνα του κρατησε τα οδωνύμια στις αγκάλες της, σκεπάζοντας τη μνήμη και την ιστορική συνέχεια. Στόχος η ονοματοδότηση δρόμων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπως επισημάνθηκε στον ιστορικό Φάρο της Αλεξανδρούπολης.

Την Κυριακή 4 Ιουλίου, οι μοτοσικλετιστές οδηγούνται από την περπατησιά του Γρήγορη Αυξεντίου, μετά από προσκύνημα στο Άλσος Αγνοουμένων Κύπρου που δημιουργήθηκε με το μεράκι μερικών ανθρώπων στη μακρινή Ξάνθη. Στο Αυξέντιο αποδίδουν φόρο τιμής στον μεγάλο αντάρτη και στο Σιδηρόκαστρο ευχαριστούν τον ήρωα Γεώργιο Κατσάνη, καθώς κατεβαίνουν στο περήφανο Οχυρό Ρούπελ της αντίστασης.